Vonyarcvashegy szállás és apartman kínálatunk:
Nem találtunk megfelelő tételt

Vonyarcvashegy település leírása

Vonyarcvashegy Zala megye Keleti részén, a Keszthelyi-fennsík déli szélénél fekszik. A 71-es főút szeli ketté a települést, melyet északról a Keszthelyi-hegység, délről a Balaton határol körül. Keszthely kistérségében elhelyezkedő település.

Pár szóban a település története:
Vonyarcvashegy települése két részből állt Vonyarc és Vashegy településből. 1335-ben már az anyaszentegyház megemlíti a település létezését, ami akkor a Karmacsi család birtokában volt. 1573-ban a törökök elpusztították a falut, mely utána lakhatatlanná vált. A 17. században a keszthelyi gazdák szőlőbirtokaként éled újjá, 1690-től már van helyi lakosa is.

Vonyarcvashegy tradicionális szőlős gazdák otthona

 

Vonyarcvashegy területén a mai napig jelentős a szőlőművelés és borkészítés folyik. Több családi tradíciókra épülő pincészet üzemel éves nyitvatartás mellett. A múltnak tisztelegve a Festetics Helikon Tavernában múzeum is üzemel, mely a környék szőlészetét és borászatát mutatja be

Ebben a korszakban már Vashegy is említésre kerül, mint Balatongyörök szőlőhegye. A két település lakosai zsellérek voltak, akik a szőlőföldeken dolgoztak. A terület birtokosa 1741-től a Festetics család, illetve egy horvát bán, aki 1779-ban lemondott tulajdoni részéről.

1850-ben egyesült a két település, amikor elindult a fejlődés. 1870-ben iskola nyílt a településen. Az 1950-es évektől a község belekapcsolódott a balatoni turizmusba, innentől figyelhető meg igazán a fejlődés. 1960-ben Vonyarcvashegy nagyközség lett, amely jelenleg a Keszthelyi járáshoz tartozik.

Jelenben:
A nagy turisztikai fejlődését köszönheti kiváló strandjának, illetve sokrétű programjainak. A Lidó strandja nagyon népszerű a fiatalok körében is, hiszen vízisí pálya, szörfiskola, is működik területén. Emellett vízi színpada nyújt egyedi élményt az érdeklődök számára.

Vonyarcvashegyen működik egy kábeles vízisí pálya

 

A kábeles vízisí- és wakeboard pálya a vonyarcvashegyi Lidó strandon várja az vízi sportok szerelmeseit. Csak úszni tudok használhatják a pályát!

Sok látnivaló mellett, rengeteg kirándulási lehetőséget biztosítanak a Keszthelyi-hegység túraútvonalai, a Balaton körüli biciklis út, is, melyek a nyári szezonon kívül is várják az ide érkezőket.

A településen fergeteges az éjszakai élet is, mely vonzza a fiatalokat, a Balaton parti szórakozóhelyek mellett a Magyar Tenger Disco is várja vendégeit. A településen számos szálláshely található, amiből kedvére válogathat a vendég.


Összehasonlítás