A környezettudatos gondolkozásnak és a jövőbe mutató technológiáknak köszönhetően egyre elterjedtebb és lassan akár családoknak is megfizethető árkategóriába kerülnek a villamos hajtású személygépjárművek. Az országban gomba módra szaporodó töltők lehetőséget biztosítanak – néhány autótípus esetében -, hogy akár kizárólag elektromos hajtással az egész országot könnyedén bejárhassuk.

A Balaton – turisztikai szempontból – kiemelkedő régiónak számít az országban. Az eltöltött éjszakák számának növelését folyamatos fejlesztésekkel és megújulásokkal lehet elérni. Mivel egyre jobban teret nyernek a hibrid vagy kizárólag elektromos hajtással rendelkező autók, így több cég és befektető folyamatosan telepíti töltőállomásaikat a tó köré is. Ezekkel a fejlesztésekkel 2020-ra már lehetőség válik arra, hogy egy elektromos autóra beruházó család – például a fővárosból – játszi könnyedséggel leutazhasson a Balatonra, úgyhogy a nyaralása alatt viszonylag kényelmesen találjon magának közel töltőket is.

Ez a parkoló tábla jelzi, hogy itt bizony elektromos autók a töltés miatt parkolnak. Pontos jogszabály, illetve kötelezően egységesített forma használat még nincs Magyarországon, mely jelzi az elektromos autók töltési lehetőségeit

Nagyon fontos helyszínen, Keszthelyen is épülnek a töltő pontok. Mivel ez a Balaton nyugati medencéje – a legtávolabbi pont a fővárostól nézve -, így kiemelkedő fontossággal bír, hogy ha valaki például elektromos autóval szeretné a Balatont körbe autózni, úgy itt fel tudja magát “tankolni” a következő indulásig.

Keszthelyi Televízió Nonprofit Kft. által készített riportban is látszik, hogy a helyieknek is egyre nagyobb szükségük van a nyilvános töltőkre is.

Balaton körüli töltőállomások telepítése 2019:

Az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. töltő állomásai már 21 településen több mint 30 ponton érhetőek el. Az telepített töltő állomások településeken belül is változóak, általában vegyesen AC 22kW, illetve 50kW DC típusúak. Az egyre népszerűbb utazási mód a Balaton körül nyaralóknak és lakóknak is kedvez, hisz csökkenti a károsanyag-kibocsátást és évek múlásával – az elektromos autók folyamatos térnyerésének köszönhetően – pedig egyre tisztább levegőt lélegezhetünk be.

Illetve itt talál még egy fantasztikus videót, melyet a 2019-ben Keszthelyen megrendezésre kerülő E-autó találkozóról készített a
Légi Fotó & Videó Keszthely

Összehasonlítás