Szálláshelyek típusai

A klasszikus egyszerű balatoni szobakiadástól kezdve, az 5 csillagos hotelon át rengetek fajta és típusú szálláslehetőséggel találkozhatunk a Balaton körül. Ebben a bőséges szálláshely kínálatban szeretnék útmutatót adni önnek, főleg azoknak aki még nem nyaraltak a Balaton partján. Szállástípusonként a felszereltség és a szolgáltatás általában széles skálán mozog.

 Apartman és apartmanház

 Az apartman jelentése gazdagon felszerelt lakás.

Manapság az idegenforgalom jelentős forgalmát ez a szálláshely típus bonyolítja le. Nagyobb, kényelmesebb és általában olcsóbb a szállodai szobánál. Lehetőséget ad legtöbbször a főzésre, hiszen saját konyhával rendelkezik, és általában saját, zárt udvarrésze van, ahol lehet parkolni.

Családi nyaralásra kiválóan alkalmas szálláshely típus, hiszen nem kell az embernek magával cipelnie az összes háztartási berendezését.

Az apartman nagyon elterjedt szálláshely forma Magyarországon, főleg a Balaton körül, de szinte az egész országban találkozhatunk velük.

Egy igényes apartman fel van szerelve már Tv-vel, légkondicionáló berendezéssel, konyhai felszerelések széles skálájával (kávéfőző, mikró, gáztűzhely, hűtő, kenyérpirító…) és persze WIFI internet hozzáféréssel.

A régi apartmanozás lényege, hogy a családi házaknál alakítottak ki egy leválasztott, külön bejáratú lakrészből szálláshelyet, ez lehet emeleti, vagy földszinti rész, illetve különálló kisebb házat építettek külön ennek céljára.

Ma már egyre jobban elterjed a különálló házakban üzemeltetett apartmanozás, ahol a vendég teljesen egyedül van, nem lakik ott a ház tulajdonosa. Kifejezetten keresik a külföldiek ezt a szálláshely típust, amikor is egy házmester segítségével bonyolítják le a nyaralásukat, és nem zavarja a pihenésüket senki.

De sokan még vágynak az apartmanház tulajdonos vendégszeretetére, a régióban való eligazodásához való segítségére.

vendégek véleményei alapján

Az apartmanok is egyre modernebb formát öltenek, épülnek új házak, kifejezetten nyaraltatás céljából, amelyek sokszor már plusz szolgáltatásokat is kínálnak. Sok helyen megjelenik a wellness, legtöbbször kültéri medence formájában, de egyre elterjedtebb a jakuzzi, szauna is.

Az apartmanoknak többféle típusát különböztetjük meg:

 • Többszobás apartman: alapterülete nagy, különálló légterű helyiségekből álló, kényelmes lakás. Nappali, konyha, fürdőszoba és egy- vagy több hálószobából áll.
 • Stúdió apartman: kisebb alapterületű, akár egy garzonlakás. Kiválóan alkalmas gyermek nélküli pároknak, illetve üzleti ügyben utazóknak. Városokban elterjedt, főleg városnéző turistáknak ajánlják, akik nem töltik az egész napjukat az apartmanban, mégis lehetőségük van egy kávé főzésére, vagy éppen egy gyorsabb étel összedobására.
 • Apartmanház vagy apartmanhotel: hasonló mint a szálloda, csak szobák helyett apartmanok helyezkednek el egymás mellett egy összefogó nagy épületben. Itt általában már vannak plusz szolgáltatások, akár wellness formájában, akár étkezés szempontjából is nagyobb választási lehetőségeket biztosítanak.

Sokaknak fontos a pihenésük alatt a zsúfoltság elkerülése, a családdal való együttlét minősége, így inkább válasszák ezt a szálláshely típust, mint pl. a szállodát.


Kemping

A kemping egy olyan elkerített terület, amely sátrak illetve lakókocsik befogadására alkalmas. Lehet ez vadkemping illetve kereskedelmi szálláshely. 

Ha a kereskedelmi szálláshelyet nézzük. magyarországi viszonylatban minimum 9 lakóegységgel kell rendelkeznie. Ezek nagysága körülbelül 40 négyzetméter. 

Rendelkeznie kell főzési, tisztálkodási célokat kiszolgáló vizesblokkokkal, melyek nemenként el vannak különítve, hideg-meleg vizes zuhanyzóval,mosdóval, tükörrel, elektromos csatlakozóval (konnektorral) felszerelve.

Maga a kemping területe elzárt, bekerített a csapadékvíz elvezetése megoldott. A belső területen közlekedésre alkalmas utak vannak, közvilágítással.

Továbbá főzési, mosogatási tevékenységet biztosító fedett helyiség is rendelkezésükre áll a vendégeknek. Ezen kívül rendszeresen ürített szemétgyűjtők is vannak. A kempingekben 24 órás recepció szolgálat működik. De üzemeltethetnek kisboltot, éttermet, drinkbárt is a területén. A télen is működő kempingekben a közös terek fűtése megoldott.

Sok helyen épített üdülőházak, vagy akár mobilházak is megtalálhatóak a kempingekben. 

Több kempingben elérhetőek a sportokra ráépült szolgáltatások, vízközelben vízi eszközök bérlési lehetősége, vagy kerékpárkölcsönzés, de akár megtalálható teniszpálya, homokos foci- röplabda pálya is.

A kempingek minősítése * jellel történik, 1-5 * besorolásban.

Minél nagyobb a csillagszám, annál több a kemping szolgáltatási köre. Több helyen található a kemping területén medence, vagy akár wellness részleg is. Sok helyen gondolnak külön a gyermekekre is, ezekben a kempingekben van gyermekmedence, illetve animátorok által szervezett programok is elérhetőek.

Vannak tematikus kempingek, amelyek különféle szórakozási lehetőségekre épülnek. Magyarországon ilyen pl., amikor a kemping összeépül egy gyógy-wellnessfürdővel és ezeket a szolgáltatásokat is tartalmazza a szállás ára. Vannak pl. a szórakoztató- vagy kalandparkok közelében kiépült kempingek, ahonnan szabad átjárás van a parkba, vagy több kedvezményes kupon jár a kempinglakóknak a park játékainak igénybevételéhez.

Magyarország híres borszerető ország, így természetesen vannak az egyes borvidékeken is kiépült kempingek, ahol könnyebben elérhető borkóstolóval egybekötött programok.

Leírásunk elején említett vadkempingek Magyarországon is ismert formája a kempingezésnek. A turisták olyan területen, amelyet alkalmasnak tartanak sátor felverésére, ezt megtehetik a törvényes előírások betartása mellett.

A természetvédelmi területeken, illetve nemzeti parkok területén felvert sátrak viszont, külön igazgatósági engedély kötelesek! Az engedélyről érdeklődjön a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján található elérhetőségeken.

A kempingekben általában nagyobb önállóságot kap a vendég, ha akarja teljesen önellátó sátorlakó, ha akarja lakókocsiban pihenő vendég. Ha akarja önellátó étkező, de ha akarja a kemping területén lévő étteremben is tudja ezt magának biztosítani.

Összefoglalva tehát: Az egyik legszélesebb körű lehetőségeket és szolgáltatásokat biztosító szálláshely a kemping.


Különálló nyaraló/vendégház

Különálló családi ház, mely nyaraltatás és házkiadás céljából épült vagy lett kialakítva utólag. Nevezhetjük az apartman nagy testvérének is. A ház teljesen felszerelt, akár egy otthoni családi ház, zárt udvaron belül helyezkedik el. Alapterülete általában nagy, több légterű, különálló helyiségekből áll össze. A háznál – általában – nem lakik a tulajdonos, így általában egy házmester ügyel az üzemeltetésre. Vagy maga a tulaj üzemelteti, de akkor is úgy, hogy máshol lakik. Egyre népszerű nyaraltatási forma a Balatonnál, több ház épült/épül csak ezzel a céllal. Illetve magánkézben lévő nyaralókat is a családi nyaraláson kívüli időszakban kiadnak az üres hetekben vendégeknek.

Nagyobb vonzerőt nyújt a vendégek körében, ha a kertben van medence, illetve valamilyen wellness szolgáltatás. Ennek tisztán tartását szintén az arra megbízott személy végzi, így a vendég mindig tiszta vizet élvezhet.

A vendégek körében nagyon közkedvelt nyaralási forma. Általában mivel nagyobb alapterületűek nagyobb családok, baráti társaságok elszállásolására is kiválóan alkalmas.

Ezek a vendégházak teljes körű pihenést biztosítanak, még akkor is ha a vendég ki sem mozdul az itt tartózkodása alatt. Egyedül az étkezés az amit saját magának kell biztosítania, a többi feltételt a ház adja. Persze minél magasabb színvonalú a ház berendezése, illetve szolgáltatásai az ár úgy emelkedik.

A vendégház kertje is rendszerint jól felszerelt, grillezési lehetőség is biztosított. Így akik szeretnek sütögetni, főzni ezt itt megtehetik. Sok helyen gondolnak a gyermekekre kisebb játszóterek, kerti játékok, homokozók elhelyezésével.

Sok helyen a vendég önállóan foglalja el a szállást, a kulcs átadása is speciális módon történik úgy, hogy a tulajdonosnak ott sem kell lennie. Erről az átadásról is tájékoztatjuk előfizetőinket díjmentes tanácsadásunk keretein belül.  A vendég a vendégházban tartózkodása alatt szinte mindvégig háborítatlan, de bármire szüksége van ott van a házmester/tulaj elérhetősége.

Egy jól felszerelt különálló házban alapfelszereltségnek kellene tekintenünk a következő ingyenes szolgáltatásokat:

 • korlátlan internet hozzáférés
 • mosógép
 • mosogatógép
 • hajszárító
 • törülköző és fürdőlepedő
 • széf
 • klíma

Ez a szálláshely típus a legmegfelelőbb azok számára, akik nyugodt meghitt pihenést részesítik előnyben családjuk, vagy barátaik körében és emellett minden kényelmi szempontot is megad a vendégház felszereltsége.


Panzió

Panzió/ Fogadó

Általában egész évben nyitva tartó kereskedelmi szálláshely, amely a szállás mellett egyéb szolgáltatást is nyújt. (pl. reggeli, minibár). Másik elnevezése fogadó, ez inkább a vidéken jellemző.

A panziónak minimum 6, de legfeljebb 10 szobával kell rendelkeznie. Az 1998. július 1.-je után épült panziónak minden szobájának rendelkeznie kell fürdő-WC-vel. Hasonló a szállodához, de kisebb, így sokkal családiasabb hangulatot tud biztosítani . Nem nyújt annyi szolgáltatást sem, mint egy szálloda, így árkategóriában is kedvezőbb.

A panziókat is osztályokba soroljuk felszereltségüket illetően, I. II. III.-as számokat használunk a megkülönböztetésre.

Nagyon elterjedt szálláshely típus a kirándulók körében, akik inkább a környék felfedezése miatt utaznak el, és nem a szálláshely nyújtotta szolgáltatások kiélvezése az elsődleges szempont az utazásuk során.

 A panziók / fogadók osztályba sorolása: 

III. osztályú panzió / fogadó leírása, felszereltsége:

 • 24 órás ügyeleti szolgáltatás
 • Szobákhoz saját fürdő és WC tartozik. A szobák méretei a következőek:
  • 1 ágyas: 8 m2
  • 2 ágyas : 12m2
  • 3 ágyas: 16 m2
 • Kötelező a fűtés az egész évben üzemelő panzióban
 • Legalább reggeli biztosítása helyben vagy a panzió közelében
 • Telefonálási lehetőség biztosítása
 • Csomagmegőrzés: 24 órán keresztül
 • Közös helyiség, közösségi WC

Magyarországon a 90-es években szaporodott meg a számuk, általában családi vállalkozásként üzemelnek.

II. osztályú panzió / fogadó leírása, felszereltsége:

 • A III. osztályú panzió / fogadó felszereltsége, több kiegészítéssel
 • A szobák méretei megegyeznek, bennük a standard ágy egybefüggő matracfelületű kell legyen, kinyitható nem lehet. Szobákban hűtőszekrény biztosítása
 • A vendégek maguk szabályozhatják a fűtést a szobájukban
 • Étkezés: reggeli illetve egy vendéglátó egység üzemeltetése ( pl. presszó, büfé, drinkbár)
 • Telefonálási lehetőség biztosítása. (ébresztési szolgáltatás)
 • Vagyonmegőrzés
 • Gépkocsi parkolóhely (férőhelyek 30%-nak biztosítson parkolást)
 • Városi panzióknál: 500 m-es távolságban tömegközlekedési eszköz megállóhely kötelező

I. osztályú panzió/ fogadó leírása, felszereltsége:

 • a II. osztályú panzió / fogadó követelményei plusz kiegészítésekkel
 • Szobákban: színes TV, minibár
 • Ágyneműcsere (2 naponta), törölközőcsere a vendég igénye szerint
 • Portaszolgálat 07:00-22:00, ügyeleti szolgálat 22:00-07:00 (hitelkártya elfogadás fizetéskor)
 • Telefonálási lehetőség biztosítása (+ belső telefonrendszer)

Szálloda, hotel

A szálloda más nevén hotel a legnagyobb forgalmat lebonyolító szálláshely. Definiálhatjuk úgyis, hogy otthonunkon kívül akár átutazás esetén is könnyedén eltölthetünk pár éjszakát, illetve általában emellett étkezhetünk is.

Általában egy nagy, vagy több kisebb épületben elhelyezkedő, akár 400-500 főt is befogadó épület, amely különálló, fürdőszobával felszerelt szobákból, melyek lehetnek akár összenyithatóak, vagy nagyobb alapterületű (superior) szobákból tevődnek össze.

Az étkezést általában a földszinti hatalmas éttermekben bonyolítják le. Rendezvények, esküvők, céges továbbképzések színtere is lehet az étterem, ahol könnyen és kulturált körülmények között zajlanak le az események.

A szállodákat felszereltsége alapján soroljuk kategóriákba. A jelenlegi elfogadott besorolás ezzel kapcsolatban az 1-5 csillag. Minél több a csillag, annál nagyobb a szálloda színvonala.

Több alosztályba lehet őket sorolni szolgáltatásai révén is, így akár megkülönböztethetünk: wellness, gyógy-, reptéri, sport, városi és üdülőszállodákat.

Az alosztályok is az emberek igényeire orientálódnak, pl. egy városi szálloda, az üzleti élet kisegítésére jött létre, itt kevesebb éjszakát foglalnak, illetve az egy ágyas ajánlataik is bővebbek.

Míg a fent említett gyógy-vagy wellness szálloda a több éjszakás pihenésre van berendezkedve.

Általában a nagy létszámot befogadó szálláshely, minél több szolgáltatást nyújt, annál nagyobb esélye van arra, hogy a telítettségét ezzel befolyásolja.

A szobák árai is a csillagok számának arányában nőnek, de ehhez kapcsolódik az étkezés minősége, illetve a szolgáltatások mennyisége is.

Magas minőségi szolgáltatásokat nyújtó szálloda a Balaton körül több is van, általában csillagaik száma **** vagy **** superior

Az igények változása miatt alakulnak új alosztályok a szálloda besorolásán belül. Ezek pl. az úgynevezett garniszállodák. Ezekben a szállodákban csak reggelit adnak a vendégeknek, más étkezés itt nem érhető el.

Vagy a másik modern szállodatípus a boutique szálloda. Ezek általában kisebb szállodák, melyek nagyon igényesek. Már maga az épület kialakítása és berendezése is élményt nyújt a vendégnek.

A jól ismert wellness szállodákban, a teljes körű pihenés minden lételemét biztosítják. Különböző fajtájú medencék, szaunák, gőz -és infrakabinok, szolgáltatások sokasága (masszás, kozmetika, tornaterem, konditerem… ) és az erre ráépülő ajánlatok várják vendégeiket.

A reptéri szállodák általában az átutazó forgalom lebonyolítására szakosodtak.

Gyógyszállodák sokasága helyezkedik el különböző településeken, ahol pl. gyógyvíz tört fel. Egyik leghíresebb magyar városunk Hévíz. A pihenés mellett, fontos a rekreáció, a gyógyulás, illetve az egészség megőrzése, erre épülnek rá a szálloda szolgáltatásai általában egy orvosi csapattal, részleggel kiegészülve. Érkezéskor felmérik a vendég egészségügyi állapotát, és ott tartózkodás alatt folyamatosan növelik. Itt általában hosszabb ideig tartózkodnak a vendégek (min.1 hét).

Sportszállodák általában valamilyen sport tematikájára épülnek rá. Pl. tenisz, télisportok. Ezekben szállodákban felszerelések bérlése, sportprogramok szervezése és lebonyolítása jellemző. Az ilyen típusú szállodákba első sorban a sportág szerelmeseit várják.

Összefoglalva tehát a szálloda a pihenés sokszínű megvalósítója. A legtöbb szolgáltatást ez a szállástípus tudja nyújtani. Kiválóan alkalmas olyan emberek pihenését kiszolgálni, akik nem egyedül szeretnék tölteni a pihenésüket, és nem zavarja őket más ember jelenléte. A szállodákban valamilyen szinten alkalmazkodni kell a másik lakókhoz is.


Összehasonlítás