A balatonboglári  Xantus János Gömbkilátó

A déli Balaton part egyik kiemelkedő látványossága és túrázási lehetőség a balatonboglári gömbkilátó, melynek hivatalos neve: Xantus János Gömbkilátó.


A várhegy (várdomb), ahol a jelenlegi Gömbkilátó fekszik a 20. század elején még teljesen kopasz volt, ezért Kopasz-dombnak is nevezték a kilátó helyét. A településen található helyet ahol kilátó felépült, a két világháború között egy birtokos – Gaál Gaston – ültette be fával.

Ezen fák többsége feketefenyő volt. A Gömbkilátó elődjét tartó oszlopok – mely az 1960-as évekig állt – betontuskói még mind a mai napig megtalálhatóak.

A Gömbkilátót Kádár István mérnök tervei alapján 1958-ban egy fehérvári vállalat készítette el alumíniumból, melyet később a brüsszeli világkiállításon is bemutattak.

Kép forrása: Wikimedia

Majd az akkori Budapesti Nemzetközi Vásárnak (mai nevén Hungexpo) ideiglenesen a látványosságává is vált. A Xantus János nevet a kilátó először az 1970-es években vette fel. Az 1980-as években az állapota leromlott és a hosszúra nyúlt és környezetével együtt történt felújítás után 2012. július 22-én ismét megnyílt a lehetőség a látogatásra a vendégek előtt.

Inkább piknikezésre, túrázásra ajánljuk a környéket, mivel a kilátóba a fizetős belépésen kívül – nyilvánvalóan a gyönyörű balatoni panorámán mellett – más egyéb szolgáltatás 2019-ben még egyenlőre nem épült ki.

Összehasonlítás