A tihanyi kecskekörmök legendája

A történet abból az időből származik, amikor még a félszigeten nem lakott senki csak egyetlen egy banya a kecskenyájával.

A nő nagyon büszke volt jószágaira, szerinte neki voltak a legszebb állatai kerek e Földön. Minden nap elkiáltotta magát: Nincs szebb az én kecskéimnél, tudod e? Melyre a a tihanyi híres visszhang vissza is válaszolt: Nincs szebb az én kecskéimnél tudod e? Ez persze idegesítette a banyát.

Kecske a Balaton körül

Ezek után a monda szerint egy nap, egy pásztorlányka jelent meg a szigeten csodás nyájával. Az elbeszélés alapján az állatok szőre arany színű, patájuk pedig márvány fehér volt.

Ez nagyon bosszantotta a banyát, aki szentül hitte, hogy a pásztorlányka válaszolt neki kérdésére a visszhang helyett. Féltékenységből kitalálta, hogy ellopja a lányka nyáját. A lányka a parton üldögélt, amikor is a banya egy hatalmas barázdát húzott köré, hogy elválassza a nyájától.

Hatalmas vihar!

Ekkor hatalmas vihar kerekedett, a Balaton hullámai magával sodorták a pásztorlánykát, aki végső elkeseredésében a nyáját szólította, hogy megmentsék őt. A nyáj magával sodorta a banyát is a vízbe.

  • A monda szerint a pásztorlánykából csoda folytán tündér lett és megmenekült,
  • a nyája viszont a vízbe veszett, a fehér körmeiket pedig időnként partra veti a Balaton vize.
  • Vége…aki nem hiszi, járjon utána


Ui.: a tihanyi kecskeköröm bizonyítottan egy a Pannon tengerben élt kagyló maradványa, mely sokkal
nagyobb termetű volt, de mára elkopott formája hasonlít a kecske körméhez. 🙂

Összehasonlítás