Online szobatükör regisztráció

Nem olyan sötét a helyzet, mint ahogy sokan gondolnák, higgyék el teljesen egyszerű és praktikus az egész rendszer, csak meg kell tanulni használni!

Bizonyára értesültek önök is azokról a változásokról, melyek a 2020. január 1.-től érvényesek országosan a szálláshelyek üzemeltetésével kapcsolatban. Ez a köznyelvben az úgynevezett online szobatükör.


Az adatokat interneten egy biztonságos tárhelyen tárolják

A fejlesztés lényege, hogy a szálláshely-szolgáltatóknak egy felhőalapú (interneten tárolt) rendszerbe kell feltölteni a vendégeivel kapcsolatos bizonyos adatokat.

Van ingyenes és fizetős szoftver is ezen adatok feltöltésére. A rendszer bevezetésével a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik majd, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul a fejlesztés. Erre a célra hozták létre az NTAK-ot. (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ)

Szálláshely típusonként eltérő szabályozás vonatkozik a szálláshely szolgáltatókra, mi most a magánszálláshely regisztrációja során fellépő feladatokat részleteznénk csak lejjebb.

Magánszálláshely alapfeltételei:

  • kizárólag adószámos magánszemély, vagy egyéni vállalkozó által üzemeltetett
  • maximum 8 szoba és maximum 16 ágy
1. feladat

Helyi jegyzőhöz (adócsoporthoz) a következőket benyújtani 2020. november 30.-ig, melyet jogszabály ír elő:

NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) kompatibilis szálláshely kezelő szoftver meglétét igazoló dokumentumot. A szoftvereket az alábbi linkeken lehet regisztrálni:

Regisztráció után kapunk egy dokumentumot, melyet ki kell nyomtatni. Ezzel igazoljuk az önkormányzat felé a sikeres regisztrációnkat.


Egy jogszabályi változás miatt a szálláshely típusok definiálása, besorolása változott, így a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendeletben meghatározott követelmények megfelelőségéről nyilatkozatot kell szintén benyújtani, hogy az ön szálláshelye magánszálláshely. A teljes jogszabály ide kattintva érhető el.
A fenti jogszabályi pontokon belül, ami a magánszálláshely definiálásban önöket érinti a következő alpontok kifejezetten fontosak:

  • 7 Magánszálláshely
  • 7/A. Bejelentési követelmény
  • 7/B. Üzemeltetési követelmény
Letölthető formanyomtatvány

Segítségül készítettünk egy formanyomtatványt, mellyel ön is könnyen nyilatkozhat arról, hogy szálláshelye magánszálláshely.
Kérem kattintson ide a nyomtatvány letöltéséhez.

Miután fenti lépéseket elvégeztük és a nyomtatványokat a jegyző(adócsoport) felé benyújtottuk, úgy tudunk 2019. december 1-31. között a NTAK oldalára regisztrálni.

A sok-sok kérdés és intézkedés között elveszik az ember. Itt megpróbálunk segíteni

Nem olyan bonyolult ez, csak nyugodtan végig kell olvasni és értelmezni!

egy már regisztrált szálláshely üzemeltető véleménye
2. feladat

Regisztráció a NTAK oldalán:

Itt lehet regisztrálni: https://ntak.hu/#/home
Regisztráció során az alábbi adatokra lesz szüksége a szálláshely tulajdonosnak. A regisztrációt időszaka: 2019. december 1-31. között van a már üzemelő szálláshely tulajdonosoknak. Aki újonnan regisztrál és még nem volt szálláshely üzemeltetési engedélye, annak természetesen a fenti időpont nem mérvadó:

  • ügyfélkapu azonosítóra és jelszóra
  • egyéni vállalkozó adatai és adószáma
  • adószámos magánszemély adatai és tevékenység végzéséhez szükséges adószáma
  • szálláshely neve (ami név a kapun kihelyezett táblán is szerepelni fog)
  • KSH azonosító (lekérhető a https://www.ksh.hu/szamjel oldalon), nem minden szálláshely rendelkezik vele
  • szálláshely önkormányzat által kiadott nyilvántartási száma
  • helyrajzi szám (ha van, nem kötelező adat)
  • pontos cím adatok
  • az év során tervezett nyitvatartási adatok
  • Kapacitás adatok: szobák, ágyak, maximális pótágyak valamint akadálymentesített szobák száma
  • Szálláshelykezelő szoftver adatai

FONTOS!
Szoba definíciója a rendelet szerint: „a szálláshely azon önállóan értékesíthető, egyedi hozzáféréssel rendelkező egysége, amely egy vagy több helyiségből áll és egy vagy több vendég egyidejű elszállásolására alkalmas. Kemping és üdülőháztelep szálláshelytípus esetén a szoba megfelelője a lakóegység vagy a területegység.”

Havi és éves bevallás az idegenforgalmi adó után 2020-ban is változatlanul kötelező.

Előfizetéses ügyfeleinknek készségesen állunk rendelkezésére a regisztrációs és üzemeltetési folyamatok könnyítésében. Kérem válasszon egyet a kedvező hirdetési csomagjaink közül, regisztrálja nálunk induló vagy már működő szállását és segítünk eligazodni az üzemeltetésben.

Összehasonlítás