Badacsonyi borvidék

 A Badacsonyi borvidék

A Badacsony Magyarország, azon belül a Dunántúl, még közelebb a Balaton felvidék legnagyobb bazaltsapkás tanúhegye. A Balaton északi partjának a nyugati részében helyezkedik el, 437 m magas. Ez a hegy a legnagyobb hegye a borvidéknek, de hozzá tartozik a

Szent György-hegy

Szigliget hegye

Káptalantóti Tóti-hegy és a

Csobánc hegye is.

Már a római korból is származnak emlékek, mely szerint akkoriban is termesztettek itt szőlőt. Ebben az időben még a római katonák is – természetesen béke időben – szőlőt ültettek és földműveléssel is foglalkozhattak.


De mitől ilyen ízletesek a badacsonyi borok?

A borosgazdák szeretete és tudása mellett a helynek különleges éghajlata is közreműködik a kimagasló minőségi termés elérésében.

A Balaton nagy vízfelületéről visszaveri a napfényt, ehhez hozzájárul a magas páratartalom, illetve a vulkanikus eredetű, bazalt alapú löszös talaj. Ezeknek az összessége járul hozzá a borvidéken kialakult mikroklímához, elősegítve a szőlőtermesztést és minőségi borok előállítását.

Leghíresebb fehér szőlőfajtái, melyekből kiváló minőségű borokat készítenek a borászok: a legmeghatározóbb az olaszrizling, de nagy területen termesztenek szürkebarátot, traminit, rajnai rizlinget, kéknyelűt és chardonnay-t is.

Emellett kisebb teret kap a vörös szőlő termesztés is, melyek közül a legelterjedtebb fajták:

Cabernet Sauvignon
Pinot Noir

A borvidék kihasználva adottságait, boros pincéit, családi vállalkozásait lehetőséget kínál ezen ízletes és kimagasló minőségi borok megismerésére a Badacsonyi Borút keretein belül. Létrejött egy borút Egyesület is, mely egy úgynevezett védnöki táblával látja el azokat a vendéglátó egységeket és pincéket, ahol kifogástalan a vendéglátás színvonala. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

Tervezett programokon keresztül elérhetőek bortúrák, melynek során felkereshetőek a helyi termelők, a borok készítői, illetve ennek keretein belül borvacsorákon is részt lehet venni, ahol kiváló alapanyagból készült minőségi ételeket és az adott pincészet legzamatosabb borait is meg lehet kóstolni.

Ezenkívül számos gasztrofesztivál népszerűsíti a Badacsonyi Borvidék borait, ilyen például – szintén a teljesség igénye nélkül- a következő fesztiválok:

  • Bor7 Badacsonyban
  • Szent György hegy hajnalig
  • Badacsonyi Szüret, vagy éppen ehhez szorosan kapcsolódó
  • Süllőfesztivál Szigligeten.

Aki már járt a borvidéken, annak a szívét az örökké visszahúzza… de aki még nem, ne hagyja ki ezt a fantasztikus környezetet, a balatoni panorámát, ezt a csodálatos gasztroélményt, illetve a kiváló borokat.

Összehasonlítás